Przepis i sposób przygotowania na: Skubaniec
1 margaryna
3 szklanki mąki
4 żółtek
2 łyżki cukru
proszek do pieczenia
2 łyżki kakao
Piana:
4 białek
1/2 szklanka cukru
Margarynę wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed robieniem ciasta aby zmiękła. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszane z cukrem żółtka. Ugniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao. Wyrabiamy kakaowe ciasto. Wszystkie trzy ciasta spłaszczamy i wkładamy na 2 godziny do zamrażalki.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce jedna jasna część. Na nią rozsmarować dżem. Następnie ścieramy ciemne ciasto, a na nie wykładamy ubitą z białek i cukru pianę. Wszystko zakrywamy startym jasnym ciastem.. Pieczemy około 50 min