Sposób przygotowania

1. Z czubatej szklanki mąki oraz cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, wyłóż nim dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
2. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Większe owoce przekrój na 4 części, mniejsze na pół, rozłóż na cieście. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i pudrem, jajkiem oraz żółtkami, skórka z cytryny oraz mąką ziemniaczaną.
3. Tak przygotowaną mieszankę śmietanową zalej śliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok godziny, aż masa się zetnie, a ciasto ładnie zrumieni. Podawaj, zanim ciasto zupełnie ostygnie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !