Sposób przygotowania

Mięso z indyka i kurczaka , warzywa , ziele angielskie, liście laurowe , kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso i jarzyny . Boczek natrzeć solą , pieprzem i papryką mieloną . Obsmażyć na rumiano na maśle z łyżką oleju. Przełożyć do garnka razem z wytopionym tłuszczem . Zalać bulionem z gotowania indyka i dusić 40 minut. Wyjąć boczek. Pozostały w garnku wywar ostudzić i wstawić do lodówki by tłuszcz , który jest w wywarze zebrał się na powierzchni i zestalił . Potem zebrać ten tłuszcz dokładnie i odłożyć . Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem . Wątróbkę zdjąć z patelni , a tłuszcz ze smażenia pozostawić . Zmielić mięso z indyka, kurczaka , kaczki , boczek, wątróbkę , warzywa z wywaru .Dodać jajka, tłuszcz zdjęty z wywaru w którym dusił się boczek, tłuszcz ze smażenia wątróbek . Dobrze wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsna . Posypać z wierzchu bułką tartą . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny . Wyjąć . Ostudzić .
Podawać pokrojony w plastry najlepiej z sosem tatarskim .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    super wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    już samo zdj zachęca do zrobienia tego pasztetu
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Ach ten pasztecik!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    Maoja babcia robi podobny:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    Maoja babcia robi podobny:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !