Sposób przygotowania

Farsz: wołowe mięso, najlepiej z polędwicy, posiekać bardzo drobno. Osobno posiekać wyżyłowany tłuszcz, wymieszać dokładnie z mięsem, dodać pieprz, sól i majeranek do smaku oraz sparzoną w rosole cebulę, utartą na tarce.
Ciasto: z mąki, jaj i wody zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. Rozwałkować cienko, wykrawać kieliszkiem małe krążki, nakładać mięso i formować pierożki, silnie zlepiając brzegi. Kołduny wrzucić do wrzącego rosołu wołowego i gotować 10 minut. Tradycyjnie podaje się kołduny w rosole, w którym się gotowały, ale można również podawać je odcedzone z rosołu, polane stopionym masłem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !