Sposób przygotowania

Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy tortownice o średnicy 20,5 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy masło i czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z powoli gotującą się wodą, uważając, by miska nie dotykała wody. Zdejmujemy miskę z garnka i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Jajka i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż potroi swoją objętość(ok 5-10 minut). Dodajemy mielone migdały skórkę i sok z pomarańczy i delikatnie mieszamy metalową łyżką.
Wlewamy 2/3 masy do przygotowanej foremki. Do pozostałej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy. Wylewamy ciemną masę na jasną i patyczkiem raz lub dwa \"kręcimy\" okrąg, do uzyskania efektu marmuru. Pieczemy 50-60 minut. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia.
Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki. Podajemy z truskawkami i malinami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !