Sposób przygotowania

W rondlu rozpuścić łyżkę masła, zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać drugą łyżkę masła, a gdy się roztopi, wsypać ryż i smażyć 2 minuty na średnim ogniu bez przerwy mieszając. Gdy ryż będzie już szklisty, wlać łyżkę wazową bulionu. Gotować, aż ziarno wchłonie płyn, mieszając od czau do czasu. W odrobinie bulionu rozetrzeć nitki szafranu, dodać do ryżu wraz z następną porcją wywaru. Gotować jeszcze przez 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto będzie kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąć garnek z ognia. Dodać resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszać i podawać.
Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !