Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami pod białą polewą .
Mieszamy z 4 łyżkami zmieszanych goździków,cynamonu i gałki.
Jeszcze gorące wlewamy do miski.
Do garnczka w którym stopiliśmy miód takim nie umytym wlewamy mleko i podgrzewamy tak by resztki miodu połączyły się z mlekiem.
Gorące wlewamy do maki ,mieszamy z olejem i kakao.
Ucieramy aż powstanie gęsta masa.
Wyrobione tak ciasto odstawiamy na noc.
Następnego dnia do ciasta dodajemy jajka ,proszek do pieczenia i orzechy.
Wkładamy do dwóch podłużnych form i napełniamy do połowy ich wysokości.
Wstawiamy do piekarnika do temp.150 * C i pieczemy aż ciasto wyrośnie.
Następnie zwiększamy temp do 180* C i pieczemy jeszcze około 60 minut.
Gotowe przestudzone pierniki polewamy białą polewą i posypujemy posiekanymi orzechami.