Sposób przygotowania

Z kości i warzyw ugotuj wywar.Kalarepę opłucz,obierz i wydrąż z niej specjalną łyżeczka małe kulki.Pozostałe części kalarepy dodaj do wywaru osól i gotuj do miekkości.Na przestudzonym wywarze ugotuj wydrążoną kalarepę.Resztki ugotowanej kalarepy przetrzyj przez sito i dodaj do zupy.Mąkę rozrób z połową szklanki zimnej wody.Zmieszaj z zupą i zagotuj.Żółtka utrzyj z masłem i dodaj pół szklanki gorącej zupy,wymieszaj,wlej do zupy i posól do smaku.Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Zamiast drążyć kalarepę możesz pokroić ją w kostkę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !