Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cappucino
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dalej w kolejności kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temp. 170*
Masa:
Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka i dodajemy 3/4 szklanki cukru. W 3/4 szklanki zimnego mleka rozdrabniamy 8 łyżek cappuccino oraz obie mąki. Wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy budyń , a kiedy ostygnie ucieramy go z margaryną. Biszkopt kroimy na pół. Na pierwszą warstwę kładziemy dżem z czarnej porzeczki i połowę masy kawowej, przykrywamy drugim biszkoptem i pozostałą masą. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Ubitą śmietanę kładziemy na wierzch. Możemy także zetrzeć gorzką czekoladę. Aby śmietana utrzymała lepsza konsystencję warto dodać w trakcje ubijania śmietan fix.