Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z kASZANKĄ I bOCZKIEM
(składniki ciasta wymieszać dokładnie, wyrobić ciasto, odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło.)
Na dużej patelni rozgrzać łyżke oleju (**tylko w przypadku jeśli mamy chudy boczek- jeśli boczek jest tłusty- to na rozgrzany tłuszcz rzucamy pokrojony w kostkę drobną boczek, bez dodatkowego tłuszczu.) Następnie po chwili dodajemy pokrojona w kostkę cebule, razem podsmażamy. W międzyczasie obieramy kaszanki z osłonek i kroimy w plastry, kiedy cebulka będzie podsmażona- dorzucamy kaszanki, mieszając smażymy razem ok. 10 minut. Podczas smażenia potrawy kroiimy drobno kilka szczypiorków, na samym końcu farsz doprawiamy: pieprzem ziołowym, cynamonem oraz szczypiorkiem (soli nie uwzględniam bo kaszanki są zazwyczaj słone), dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Z przygotowanego ciasta wykrawamy krążki (szklanka np., ) należy zwrócić uwagę, aby ciasto nie było zbyt cienkie- nakładać łyżeczką nadzienie, wrzucać do osolonego wrzątku z odrobina oleju (żeby się nie sklejały), gotować do miękkość- 3-4 minuty, podawać np. polane oliwa z dodatkiem szczypiorku.
Z podanej ilości wychodzi ok. 50-60 pierożków