Sposób przygotowania

Kurczaka należy starannie umyć pod bieżącą zimną wodą i umieścić w garnku. Zalać go 6 szklankami zimnej wody i wsypać do niej pół łyżeczki soli. Gotować do wrzenia po czym zmniejszyć ogień. Obrać cebulę i marchew. Połowę z tych warzyw wrzucić do garnka. Dodać kilka ziaren pieprzu i liść laurowy. Gotować około 2 godzin na niewielkim ogniu. Ryż przepłukać na sitku a następnie ugotować go w osolonej wodzie do miękkości czyli jakieś 15 minut na średnim ogniu. Na patelnię wylać 1 łyżkę oleju i rozgrzać ją. wrzucić pozostałe posiekane wcześniej warzywa i krótko podsmażać. Z zupy wyjąć mięso, oddzielić je od kości i pokroić na kawałki. Wrzucić ponownie do wywaru z przesmażonymi warzywami z patelni. Gotować przez następne 10 minut. Zupę doprawić solą, posiekanym ząbkiem czosnku lub czosnkiem granulowanym Prymat, sosem sojowym, curry, imbirem oraz gałką muszkatołową. Zupa w zasadzie już gotowa. Rosół podawać z ugotowanym ryżem i posiekaną papryczką chili. Do dekoracji ładnie wygląda pływający szczypiorek. To ulubiony przepis na rosół mojego narzeczonego, który bardzo lubi zupki chińskie a ja próbuję go od nich oduczyć.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rozgrzewający imbir w rosole na zimne dni...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !