Sposób przygotowania

Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i obgotować kapustę.Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać mięso z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku przyprawą, solą, pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Układać w żaroodpornym głębokim naczyniu lub w gęślarce. Na spód naczynia ułozyć liśie, na liście gołąbki, jeden koło drugiego, cisno układając. Przykryć liściami kapusty, wtedy gołabki sie nie przypieką. Podlać wodą z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego z 2 łyżkami masła. Piec w piekarniku ok.1-1,5 godziny.
Po upieczeniu wyłożyć gołabki, oddzielnie zrobić sos pomidorowy z dodatkiem kostki rosołowej, koncentratu pomidorowego, listka laurowego.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !