Sposób przygotowania

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plastry lub słupki (wg uznania). Posolić i wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Przygotować słoiki: umyć, wygotować, ja robię w małych słoiczkach 200ml lub nawet mniejszych np po majonezie, wtedy nie muszę się obawiać że otwarty słoik będzie długo stał zanim go opróżnimy. Przygotować zalewę. Wodę, ocet, cukier, miód, liście laurowe i ziele angielskie wymieszać w garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez parę minut uważając żeby nie wykipiało. W międzyczasie do słoików powkładać ogórki, można dodać po kilka plasterków surowej marchwi. Tak przygotowane ogórki zalewać gorącą zalewą, szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem. Można jeszcze pasteryzować ok 10 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !