Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować- najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej. Następnie ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, szczyptę soli i świeżo zmieloną gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu, i mąkę- na razie nie całą, tak gdzieś 2/3 szklanki i ewentualnie będziemy dosypywać w trakcie wyrabiania ciasta. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite, jak będzie się za bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy kotleciki wielkości dłoni spłaszamy je za pomoca noża i smażymy na rozgrzanej patelniz odrobiną oleju po parę minut na każdej stronie, aż się ładnie zarumienią.
W rondelku na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę (umytą i pokrojoną w drobną kosteczkę) solimy i pieprzymy do smaku, dorzycamy masło i oczysczone, pokroone kurki. Smażymy ok 10- 15 minut, aż grzyby będą miękkie i wlewamy gęsty jogurt naturalny. Mieszamy dokładnie i sosem polewamy usmażone kotlety

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    jakie to musi byc dobre!
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Świetne danie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    ale fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !