Sposób przygotowania

Masa serowa: Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodając za pierwszym razem schłodzone masło. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do sera, wymieszać. Dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić na sztywno pianę, wszystko razem wymieszać.

Masa makowa: Mak sparzyć, przecedzić, ostudzić. Przekręcić dwa razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do maku, wymieszać. Dodać dżem, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić piane, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.

Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Kłaść na zmianę po dwie łyżki jednej i drugiej masy (żeby było na przemian, najpierw jasna, w odstępy między jasną ciemna. Potem na ciemną jasna a na jasną ciemna, i tak do wyczerpania składników).

Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 st.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !