Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masa budyniowa do tortu czy ciasta

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 3 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
margaryna w kostce 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: masa budyniowa do tortu czy ciasta

Budynie należy ugotować wg przepisu. Różnica polega jednak na tym, że dodajemy oszklankę mleka mniej niż w przepisie. Powód jest mianowicie taki, że chcemy aby budyń był gęsty. Dlatego przy 2 budyniach dajemy nie 1 l mleka a 750 czyli o szklankę mniej.

Do gotujących się budyniów należy dodać cukier i mieszać ponieważ chceby , aby równomiernie się rozprowadził cukier.W trakcie gotowania budyniu pamiętajmy o mieszaniu. !! Budyń bardzo łatwo się przypala Gotowe budynie zdejmujemy z palnika. Następnie przelewamy je do garnka czy miski , który/a wcześniej został polany zimną wodą. Chodzi o to by budyń nie przywierał do garnka i odstawiamy do ostygnięcia.

GDY BUDYŃ JUŻ OSTYGNIE ucieramy na puszystą masę masło. Do przygotowanej masy z masła dodajemy chłodny, nie ciepły budyń. W innym przypadku moze dojść do tego,ze masa sie zważy.
Masło z budyniem mieszamy dokładnie i delikatnie. Trzeba uważać przy mieszaniu, żeby nie powstały grudki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 07.11.2012 09:42
lubie takei masy bardzo
Ewelina47 07.08.2011 20:54
wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak