Sposób przygotowania

1.Do miseczki wlać 150ml wody, domieszać cukier oraz drożdże. Odstawić na 5 minut i ubić W dużej misce wymieszać mąkę z solą, Na środku zrobić wgłębienie, wlać nasze rozrobione drożdże. Połączyć z taką ilością mąki, aby powstała miękka pasta, przykryć miskę ścierką i odstawić na 20 minut, aż całość sie spieni
2.Do miski wlać pozostałą wodę oraz oliwę.Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.
3.Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miski Obrócić kilkakrotnie, aby pokryło sie tłuszczem całe nasze ciasto. Przykryć scierką odstawic w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją obiętość. Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.
4.Podzielić ciasto na 3 równe części. Uformować z nich kształt liny, splatamy warkocz sklejając końcówki. Układamy na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
5.Smarujemy ciasto oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od spodu:)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczny chleb
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo apetycznie wygląda Twój chleb.
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Jeszcze nigdy nie piekłam chleba, Twój wygląda tak pysznie!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    spróbuj to naprawdę jest proste:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    super są takie domowe chlebki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !