Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek. Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianą. Żółtka ubijać mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez 5 minut. Do żółtek dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia- wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek i wszystko razem wymieszać łyżką wpuszczając podczas mieszania dużo powietrza do masy.
Prostokątną blaszkę wysmarować masłem, wlać biszkopt i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Gdy ciasto całkiem ostygnie- pokroić w grubą kostkę.

W misce wymieszać cukier puder z kakao, dodać roztopione masło i wrzącą wodę. Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita, dość rzadka masa.

Wiórki kokosowe rozsypać na płaskim talerzu

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę dodając śmietan-fix

Sześciany biszkoptowe moczyć w ciepłym lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych, zostawić do obeschnięcia.

Gotowe kokosanki, tuż przed podaniem, przekrajać po skosie (ale nie do końca) i do powstałych szczelin wkładać łyżeczkę dżemu z czarnych porzeczek i dwie łyżeczki bitej śmietany.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    pyszności
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    prześliczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Rewelacyjne, pamiętam jak jako dziecko kupowaliśmy takie, tylko że jasne i były przepyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pyszności !
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Lubię wszystko, co z wiórkami i czekoladą :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Jak zwykle prezentują się niezwykle apetycznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !