Sposób przygotowania

Mięsko może być dowolne spośród: pieczeni, kiełbasy, boczku wędzonego, szynki.
Kapustę kiszoną posiekać, słodką poszatkować i sparzyć na sicie. Cebulę pokroić i zasmażyć na tłuszczu (może być ten tłuszcz z boczku). Grzyby namoczyć. Układać warstwami kapustę, grzyby pokrojone w paseczki i śliwki, mięso, cebulę. Wlać smak z grzybów, nastawić w garnku o grubym dnie i na wolnym ogniu długo gotować często mieszając. Gotować najpierw godzinę. Później dolać wino i dosmaczyć solą, pieprzem i cukrem.
Rada - moja babcia zawsze wino i przyprawy dodawała drugiego dnia. Wówczas, po dodaniu wina i przypraw gotowała na małym ogniu jeszcze bigos przez min 30 min. Mawiała, że najlepszy bigos jest trzeciego dnia.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    świetny :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anula250

    extra
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    uwielbiam bigos
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Smakowity
  • 1
    original
    Opublikowano

    aisza1

    mniam mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    jordi

    bigos z winem...=uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !