Sposób przygotowania

Ciasto zagnieść z 2 szklanek mąki, 4 łyżek cukru, 20 dag zimnego masła i 3 łyżek zimnej wody. Tak wyrobione ciasto schładzamy przez ok 30 min. Ok. 2/3 ciasta rozwałkować na spód i wyłożyć jabłka. Jabłka najpierw myjemy i obieramy, a następnie dzielimy na ósemki. Do ok pół szklanki cukru dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczkę cynamonu, rodzynki i jajko. Wszystko razem mieszamy. Ciasto z ułożonymi jabłkami zalewamy masą z cukru, soku z cytryny, rodzynek i jajka. Przykrywamy resztą ciasta rozwałkowanego. Polecam dobrze zlepić brzegi. Wierzch ciasta można posmarować masełkiem, jajkiem lub miodem, żeby się ładnie zarumienił. Wierzch posypujemy także cukrem pudrem. Pieczemy przez ok 40-45 min w temp 200 stopni.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Justyna87

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    andzia123

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    uwielbiam ciasta z jabłkami
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    ekstra
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    smaczne
  • 0
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    bardzo apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    bardzo lubię
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    lubię takie ciasta:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    pyszne słodkości
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    bardzo lubię wszystkie ciasta z jabłkami.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !