Sposób przygotowania

Na Wyspach cottage pie robi się z przygotowanego wcześniej pure ziemniaczanego, ja nie miałam na to czasu, więc użyłam ziemniaków pokrojonych w plasterki. Mięso - w zasadzie dowolne - najsmaczniejsze jest wieprzowe z wołowym pół na pół, całkiem interesująco smakuje indyk z cielęciną. Zioła w zasadzie dowolne, Anglicy nie używają ich w nadmiarze :).

Pieczarki i marchewkę kroimy w plasterki. Mięso podsmażamy z przyprawami, dorzucamy marchew, pieczarki i ewentualnie cebulę, przykrywamy i dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Dorzucamy pomidory pokrojone w kostkę i dusimy kolejne 10 minut, doprawiamy sosem worchesterschire (może być sojowy lub rybny). Dosalamy, dopieprzamy.

Ziemniaki kroimy w plasterki. Żaroodporne naczynia natłuszczamy i układamy na dnie warstwę ziemniaków. Wykładamy mięso z warzywami, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, spryskujemy oliwą lub olejem, posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Zapiekamy w piekarniku przez ok 30 minut w temp 180 stopni ( aż ziemniaki będą złote i chrupiące).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !