Sposób przygotowania

Do przyrządzenia przecieru wybrać nieco gorsze, ale nie uszkodzone pomidory, umyć, pokroić w ćwiartki włożyć do głębokiego rondla, lekko rozgnieść drewnianą pałką, rozgotować w sosie własnym, nie dolewać wody gorącą masę przetrzeć przez sito, można trochę posolić do smaku, ale nie jest to konieczne pozostałe ładne, jednakowej wielkości pomidory zanurzyć we wrzątku, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę podważając ją ostrym nożem ułożyć w przygotowanych słojach, zalać gorącym przecierem zamknąć słoiki i pasteryzować; półlitrowe 30 min, większe 5 minut dłużej jeśli zostanie nam przecier, można gorącym napełnić wyparzone butelki, zamknąć je, wstawić do gorącej wody i pasteryzować około 20 minut schłodzić/wstawić do piwnicy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !