Sposób przygotowania

Marchewki obierz i umyj, przełóż do garnka, wlej bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj, aż marchewki będą prawie miękkie (około 15 minut). Ugotowane marchewki wyjmij z bulionu, przestudź, pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę obierz, także potnij ją w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz oderwij listki, posiekaj. Do mięsa wbij jajko. Wsyp tartą bułkę. Dodaj dobrze odciśniętą kapustę Dołóż pokrojoną marchewkę, cebulę i natkę. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Starannie wymieszaj. Z mięsnej masy wilgotnymi rękami uformuj małe Klopsiki. Bulion ponownie zagotuj, wrzuć klopsiki. Poczekaj, aż wypłyną. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut Gotowe klopsiki ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową. Udekoruj listkami natki. Najlepiej smakują na ciepło podane z ryżem i surówką z marchwi łub na zimno z kawałkiem bagietki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !