Sposób przygotowania

Słoninę drobno pokroić w kostkę, Do szerokiego garnka wrzucić słoninę, powoli wytapiać na małym ogniu, lekko posolić i wrzucić 2 ząbki czosnku, uważać żeby czosnek się nie przypalił, gdy się lekko ze złoci wyciągnąć go z garnka, ma dać tylko lekko czosnkowy posmak. Kiełbasę surową polską obrać z osłonek, rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać do smalcu. Topić na małym ogniu, aby słonina się wytopiła a skwarki były miękkie, a jednocześnie aby kiełbasa się nie przypaliła. Gdy wystygnie przelać do słoików, oraz to co zostanie do miseczki. Wstawić do lodówki, przemieszać co jakiś czas, chodzi o to by skwarki i kiełbasa nie opadły na dno, tylko były w całej strukturze smalcu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    kolejny pomysłowy smalec
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    jedziemy biwakowac, a taki 2 w 1 nie potrzebuje okładu;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Do tego świeżutki chlebek... pycha.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    lubię choć niezbyt zdrowy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !