Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć. Liście drobno rozkruszyć, natomiast pozostałe przyprawy utłuc w moździerzu. Na mocno rozgrzaną patelnię dać sól wymieszaną z saletrą i pozostałymi przyprawami. Podzielić na 3 części. Jedną częścią natrzeć mięso i pozostawić w kamiennym garnku na dwa dni w ciepłym pomieszczeniu. Następnie natrzeć drugą częścią mieszanki i znowu pozostawić na dwa dni. I tak samo robimy z trzecią częścią przypraw i też trzymamy dwa dni. Po tych 6 dniach garnek dokładnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 7 dni. Pamiętać, aby codziennie mięso obracać i wcierać w nie wytworzony sos. Po tym czasie wyciągnąć je, opłukać i owiązać szpagatem i powiesić w przewiewnym miejscu na całą noc. Potem wędzić w dymie jałowcowym przez 4 dni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Karczek przygotowany wg tradycyjnej receptury, jest przepyszny.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    super przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    pyszna,taką lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    super mięsko
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ekstra!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    pyszne mięsko
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszna !!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    super aromatyczna
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    bardzo smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    świetna propozycja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Bardzo dobra
  • 1
    original
    Opublikowano

    berys18

    pycha mięsko
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo lubię karczek i teraz wypróbuję Twój przepis z jałowcem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata23

    dobra karkóweczka
  • 1
    original
    Opublikowano

    ONY_za_kare

    lubię takie mięsko
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    pyszne mięsko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !