Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowe babeczki z borówkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
margaryna Kasia 1 kostka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wódka 25 ml
jajko 1 sztuka
śmietana 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 0,5 litra
borówki amerykańskie 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe babeczki z borówkami

Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i przez chwilę kroimy nożem (by rozdrobnić margarynę) a następnie zagniatamy rękami do czasu, aż ciasto przestanie się do nich kleić. Foremki do babeczek natłuszczamy odrobinę i wykładamy przygotowanym ciastem. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.
Budynie gotujemy zgodnie z opisem na odwrocie opakowania (z tym, że dwa budynie w jednej porcji mleka) i odstawiamy do ostygnięcia przykrywając folią (by dotykała, przykleiła się do budyniu) dzięki czemu nie utworzy się skórka. Margarynę (najlepiej ją rozpuścić i ostudzić) ucieramy (najlepiej robić to za pomocą miksera) z cukrem a następnie stopniowo (po łyżce) dodajemy schłodzony budyń. Część borówek oddzielamy by później móc nimi udekorować babeczki, a część rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie i układamy w upieczonych babeczkach. Dekorujemy pozostałymi jagodami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 13.02.2012 08:58
Pychotka
goofy9 15.09.2011 22:33
fantastyczne
iziona 26.07.2011 07:30
Od rana taki cudny widok ,coś pięknego:)
Nina7 25.07.2011 22:09
Prezentują się pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak