Sposób przygotowania

Bez stolnicy i siły fizycznej się nie obejdzie. Kombinowałam z malakserem, ale niestety tu potrzeba siły, potu i łez ...

Roztapiamy 0.5 kostki masła z miodem, lekko studzimy. Zagniatamy z mąką,sodą, brązowym cukrem, żółtkiem i jajkami, jeśli się nie klei dolewamy śmietanę. Całość dzielimy na 4 części i każdą z nich cieniutko rozwałkowujemy. Pieczemy osobno po ok 15 minut (do zrumienienia). Posiadacze piekarników z termoobiegiem mogą iść na łatwiznę i piec po dwa placki. Wystudzić.


Laskę wanilii trzeba przekroić na pół i wyskrobać ziarenka, wrzucić je do mleka, zagotować, dodać kaszę mannę i ugotować gęstą kluchę. Wystudzić.
Masło i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie po łyżce dodajemy mannę. Nie warto się spieszyć i dodawać letnią mannę, bo zamiast puszystej masy wyjdzie mało apetyczny glut.

Masą cienko smarujemy placki, można polać polewą czekoladową.


NAJWAŻNIEJSZY i NAJTRUDNIEJSZY KROK
Zawijamy gotowe ciasto w folię i na przynajmniej 36 godzin odstawiamy w chłodne miejsce aby zmiękło :)

Jeśli nie mamy wprawy w wałkowaniu, można z podanych proporcji upiec 3 placki, ale wtedy trzeba dodać więcej śmietany

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    fajny placek,ciekawa nazwa
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    cudne ciasto!
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    tylko to zdjęcie nie dość, że malutkie to jeszcze niewyraźne....ciekawe czemu....
  • 0
    original
    Opublikowano

    lee-aa

    Pyzo droga, bo zdjęcie pochodzi z okresu \'aparat w samochodzie, a samochód u mechanika\' - robione komórką, z bardzo słabą rozdzielczością - obiecuję wrzucić większe zdjęcia przy najbliższej okazji.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !