Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując.Na końcu dodać roztopione masło.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch ułożyć truskawki mogą byc świeże ,mrożone lub z kompotu(mrożonych nie odmrażać)Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Krem
Przygotowuję budyń (na troszkę mniejszej ilości mleka, czyli jak w przepisie 400 ml), dodaję cukier waniliowy.Ostudzony budyń utrzeć z masłem .Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia .Polewę rozpuścić i poleć na gotowe ciasto

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !