Sposób przygotowania

Żelatynę namocz w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Do leka dodaj wyskrobane ziarenka wanilii. Do mniejszego rondla wlej połowę śmietany i mleko z wanilią. Mieszają, gotuj ok. 10 min. na wolnym ogniu, dopóki płyn się nie wygotuj do 1/3 objętości. Odstaw, dodaj namoczoną, odciśniętą żelatynę i mieszaj dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia, a potem wstaw do lodówki na ok. 20 min. Podczas chłodzenia często mieszaj.
Do pozostałej śmietany dodaj cukier puder i masę z lodówki, całość dobrze wymieszaj. Rozłóż do 4 mniejszych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
Sos: Owoce z winem i pozostałym cukrem włóż do małego rondla. Kiedy zaczną się gotować, zagęść lekko mąką ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i jeszcze gotuj minutę.
Przed podaniem zanurz miseczki ze stężałym kremem na bardzo krótko w gorącej wodzie, aby łatwiej wybić go na talerzyki. Deser oblewamy gorącymi owocami.

Komentarze

  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna69

    mmmm pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !