Sposób przygotowania

Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości po czym odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Wymieszać z soczewicą, jajkiem, kilkoma kroplami sosu sojowego, solą, pieprzem i bułką tartą (do zlepienia farszu).
Mąkę przesiać z solą,dodać stopione i schłodzone masło,żółtka oraz wodę.Zagnieść ciasto i odstawić na 15min.Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką po czym szklanką wycinać koła. Delikatnie rozciągać i formować palcami, nakładać łyżką farsz i zlepiać pierogi (docisnąć brzegi, by się nie rozpadły przy gotowaniu). Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować aż wypłyną. Podawać podsmażone na maśle lub słoninie:)
***
Przepis na farsz znalazłam w internecie i muszę przyznać,że wyszło smacznie tylko soczewicę lepiej zmielić lub \"ugnieść\" dla łatwiejszego lepienia;)

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Z soczewicą muszą smakować wyśmienicie:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam pierożki z soczewicą:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !