Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

mąka pszenna doskonała (Szymańska, luksusowa) - 300g,
cukier puder - 50g,
masło - 50g,
maślanka truskawkowa - 50ml,
mleko 3,2% - 50ml,
jaja - 2,
drożdże świeże - 25g,
szczypta soli;
jagody z kompotu lub świeże - 100g,
cukier puder - 2 lyzki,
danio lub inny serek waniliowy - 125g,

PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże ze szczypta soli. Mąkę przesiać, jaja roztrzepać. Do jaj dodać cukier oraz maślankę. Połączyć wszystko razem. Ucierać mikserem dosypując porcjami make - ale tylko 200g. Masło rozpuścić i schłodzić. Połączyć z reszta ciasta. Gładkie ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, na oproszoną obficie mąką stolnice wyłozyc ciasto z lodówki. Ciasto ugnieść z pozostałą ilością mąki, czyli 100g. Ciasto jest wilgotne i nieco klejące. Ciasto rozwałkować na coś na kształt prostokąta, wałkiem oprószonym mąką. Wysmarować serkiem i posypać jagodami, a następnie cukrem pudrem. Powoli zwinąć w ciasny rulon. Przełożyć do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 50 minut, do wyrośnięcia. Wierzch można posmarować mlekiem, aby ładnie się zrumienił. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Bardzo lubię ciasta na maślance.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mam nadzieję, że jeszcze jest bo już lecę!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    To ja z Tobą!
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    prawie jak jagodzianki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !