Sposób przygotowania

W małej ilości letniej wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy 10 g cukru oraz około 30g mąki. Pozostawiamy drożdże do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, tworzymy w niej palcem \"studzienkę\" i wlewamy tam drożdże. Dodajemy sól oraz połowę oleju i wyrabiamy miękkie ciasto. Podczas wyrabiania ciasta można mieć ręce posmarowane olejem. Ciasto dzielimy na trzy części i je rozwałkowujemy, placki powinny być stosunkowo grube. Przygotowujemy nadzienie: obieramy i wydrążamy jabłka, ścieramy je na grubej tarce i mieszamy z cukrem, ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz startą skórką z cytryny. Na dno formy do pieczenia, posmarowanej olejem i posypanej mąką, wykładamy pierwszy placek ciasta. Na nim rozsmarowujemy połowę nadzienia. Kładziemy kolejny blat, smarujemy go pozostałym nadzieniem i przykrywamy trzecim blatem. Pite pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku, aż się zarumieni.SMACZNEGO!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !