Sposób przygotowania

Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na drobnej tarce. Do ciasta potrzeba ok 3 szklanek marchewki.Bakalie dobieramy wg uznania, np. orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce.Ilość cukru wg upodobań - mnie wystarczy 1 szklanka, bo nie lubię zbyt słodkiego ciasta. Można też dać 1,5 szklanki.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier dalej ubijając masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, przyprawy – wszytko miksujemy. Dołączamy marchewkę i bakalie – mieszamy ręcznie (uzyskamy dość gęste ciasto).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !