Sposób przygotowania

Jagody myjemy i posypujemy łyżką cukru. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę i dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii.Podgrzewamy do momentu wrzenia i odstawiamy na 15 minut. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem tak długo aż osiągniemy jasnożółty krem. Z garnka z mlekiem wyjmujemy wanilię i przelewamy zawartość do żółtek, ciągle mieszając. Powstałą masę przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy intensywnie mieszając aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Jagody rozdrabniamy blenderem i mieszamy silikonową łopatką z pozostałą masą. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do zamrażalnika. Trzykrotnie po godzinie czasu wyjmowałam lody i intensywnie mieszałam, aby nie powstały kryształki lodu.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Pyszności!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    super lody
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    dziękuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Karolek1

    w dzieciństwie-mój ulubiony smak lodów :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !