Sposób przygotowania

Szpinak posiekaj, duś kilka minut na 2 łyżkach masła. Wymieszaj z zieleniną, pokruszoną fetą i parmezanem, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Arkusz ciasta filo pokrój na oprószonej mąką stolnicy na paski szerokości 6 cm (trzymaj je złożone razem i przykryte wilgotną ściereczką, bo obsychają). Smaruj paski ciepłym masłem, sklejaj po 2, smaruj wierzch. Na końcu każdego połóż kulkę nadzienia i zwijaj trójkątne pierożki tak, by farsz miał trochę luzu, bo ciasto w czasie pieczenia się skurczy. Układaj pierożki na blasze wyścielonej natłuszczonej pergaminem, posmaruj wierzch masłem. Piecz w 180 stopniach, aż będą jasnozłote i chrupiące (ok. 25 min.).

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !