Sposób przygotowania

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Drugi biszkopt jasny pieczemy w ten sam sposób.
Biszkopt ciemny: pieczemy w ten sam sposób, co biszkopt jasny, tylko na końcu dodatkowo dodajemy kakao.
Po upieczeniu i wystudzeniu jeden biszkopt jasny i biszkopt ciemny przekrawamy wzdłuż na pół. pozostały biszkopt jasny przekrawamy w poprzek na pół. Jedną część przekrawamy wzdłuż na pół, a drugą jeszcze raz w poprzek.
Masa śmietanowa: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier, a na samym końcu rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatynę.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w cienkie półplasterki. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Biszkopty nasączamy ponczem.
Przekładanie tortu:
część biszkoptu ciemnego-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny-dżem z jagód-warstwa ubitej śmietany-biszkopt ciemny-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny.
Następnie na środek przełożonych biszkoptów układamy biszkopt jasny przecięty w poprzek na pół. Przekładamy go bitą śmietaną, dżemem z jagód oraz brzoskwiniami. Następnie na wierzch układamy pozostałą, najmniejszą część biszkoptu. Przekładamy tak, jak pozostałe.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    świetny ale pracochlonny
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    wygląda imponująco !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !