Sposób przygotowania

Cukinię obieramy, a następnie przekrawamy wzdłuż na 4 części i wydrążamy środek, resztę szatkujemy razem z obranymi ogórkami. Cebule kroimy w piórka, a marchewki w cienkie plasterki. Umytą paprykę kroimy w cienkie, niezbyt długie paseczki. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, dodajemy około 2 łyżki, czosnek przeciskamy i wszystkie warzywa ze sobą mieszamy. Ocet podgrzewamy tak, aby rozpuścił się w nim cukier i sól, po czym wlewamy go do warzyw i mieszamy – odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie przekładamy sałatkę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy do 25 minut. Wychodzi 6 słoików po ok 300ml każdy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !