Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.

FARSZ: Szpinak umyć, odsączyć na sitku. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać szpinak i mieszając dusić przez chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie. Przestudzony lekko odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać.
Ser rozgnieść widelcem, połączyć z mascarpone, szpinakiem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić do smaku sola i pieprzem świeżo mielonym.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta kieliszkiem wycinać krążki. Jeden krążek napełnić farszem, nakryć drugim krążkiem i sklejać, formując pierożki.
Porcjami wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    smakowite...chociaż to raczej...uszka :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Niezupełnie jak uszka, ale faktycznie to raczej małe pierożki, zlepiam po dwa małe placki \"na okragło\", a nie jak tradycyjne pierogi: farsz zawijany w jednym placku.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    wyglądają smakowicie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    ze szpinakiem jeszcze nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    superowe
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    fajnie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    rewelacyjne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    takie pierożki bym zjadła z wielką chęcią:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    moje smaki pycha!
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    świetne nie wiem czy miałabym na tyle cierpliwości by ulepić dużo ilość....
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    za taki smak to mogę lepić,pycha
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Faktycznie trochę trzeba się nalepić.
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    też chętnie bym zjadła:)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    nadzienie bardzo mi odpowiada, pyszności
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    to ja jade na obiadek..
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    uwielbiam ze szpinakiem
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Za czosnek niedźwiedzi dałabym Ci duuuużą szóstkę ( w skali do 6).Uwielbiam jego aromat i posmak,zwłaszcza w farszach z serem czy kaszą.Muszę wypróbować Twoje pierożki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ja również od czasu jak go poznałam kilka lat temu, bardzo go lubię i często używam. Jedynie szkoda, że sezon za świeży jest taki krótki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !