Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyki drobiowe w pomidorowej marynacie
1.Pierś z kurczaka pokroić wzdłuż na jak najdłuższe cienkie paseczki.
2.Jedną małą cebulę zetrzeć na tarce ( jak na placki). Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory przelać wodę i zdjąć z nich skórkę, usunąć gniazda nasienne i zmiksować ( można użyć koncentratu pomidorowego).
3. W miseczce wymieszać cebulę, czosnek, pomidory, bazylię, sok z cytryny, oliwę oraz pieprz.
4.Do marynaty dodać kurczaka i dokładnie wszystko wymieszać. Odłożyć do lodówki na noc.
5.Nadziewać kurczaka na patyczki, pomiędzy niego wkładać po 1/8 cebuli. Grillować, aż będą miękkie.
6.Ja podałam szaszłyki z sosem jogurtowym ze świeżym ogórkiem, czosnkiem i koperkiem; oraz gotowaną na parze zieloną fasolką szparagową, polaną masłem czosnkowym.
7.Z podanej ilości składników wyszło mi 6 szaszłyków.