Sposób przygotowania

Z pięciu jajek oddzielamy żółtka i ucieramy razem z cukrem i margaryną, z białek ubijamy pianę. Dodajemy pianę stopniowo, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie porcje, z czego jedną mieszamy z kakaem. Wykładamy najpierw białe ciasto , a na nie ciemne. . Wstawiamy do piekarnika na około godzinę- 180 stopni. W tym czasie przyrządzamy krem z ugotowanego budyniu, żółtek, cukru pudru i masła. Wszystkie składniki miksujemy. Gdy ciasto się upiecze i wystygnie , nakładamy truskawki i oblewamy cały wierzch masą. Ścieramy czekoladę na wiórka i posypujemy placek, można również przyozdobić truskawkami i miętą lub melisą.Wstawiamy do lodówki aż masa troszkę zastygnie. Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !