Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 70 g
jajko 5 szt
mleko
cukier 300 g
smalec 150 g
orzechy włoskie 300 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Babka

Smalec utrzeć z 150 g cukru.
Z białek ubić pianę i dodać ją do smalcu.
Następnie dosypać mąkę i połowę orzechów.
Otrzymaną masę wylać do formy i włożyć do piekarnika.
W tym czasie utrzeć żółtka z resztą cukru.
Na pół upieczone ciasto posmarować masą z żółtek i cukru, ponownie włożyć do piekarnika i upiec do końca.
Resztę orzechów sparzyć gorącym mlekiem i rozprowadzić je po wierzchu ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak