Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i umieścić w garnku. Dodać obraną i przekrojoną na połowę cebulę, ząbki czosnku, masło, kostki bulionowe, 3 liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować 1,5 godziny. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar przelać przez sito, odmierzyć 600 ml i przelać do osobnego garnka. Zagotować, dodać mąkę pszenną (około 8 dag maki pozostawić) i cały czas mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 2 godziny.

Paprykę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.

Ostudzone ciasto przełożyć na stolnicę, Dodać żółtka i lekko podsypać pozostawioną mąką. Zagnieść. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdym ułożyć po porcji kurczaka, serka śmietankowego oraz papryki. Zlepiać brzegi ciasta, formułując udko kurczaka. Każde „udko” panierować w ubitym na sztywno białku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Muszą być baaardzo smaczne:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Jestem ciekawa smaku.
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    rewelacyjny przepis, nigdy nie spotkałam się z taką nazwą
  • 2
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Koniecznie muszę wypróbować przepis!! Zapowiada się prawdziwa uczta:))
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Angelika6

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Angelika6

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !