Sposób przygotowania

Mój przepis na kiełbasę. Mięso pokroić na grube kawałki. Wymieszać z mieloną kolendrą, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić odrobiną soli oraz przemieszać z jednym opakowaniem soli do peklowania. Trzymać w lodówce około 48 godzin. W ostatnim dniu dodać dwie zmiksowane cebule oraz doprawić pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie ugotować na miękko skórki wieprzowe. Ostudzić i zmielić przez bardzo drobne oczka. Potem zmielić przez bardzo drobne oczka słoninę. Mięso najlepiej przepuścić przez maszynkę z sitkiem o oczkach o średnicy co najmniej 1 cm. Wymieszać mięso ze słoniną i skórkami. Dolać szklankę wywaru ze skórek i wyrobić na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem - pamiętać, że lepiej zostawić mało słone , bo w trakcie wędzenie lub gotowania wytopi się tłuszcz i kiełbasa będzie bardziej słona. Jelita wypłukać z soli. Założyć na maszynkę końcówkę do kiełbasy, naciągnąć jelita i nabić je mięsem. Kiełbasę wersji białej można od razu smażyć na grillu, albo gotować. Kiełbasę przeznaczoną do wędzenia zawiesić w wędzarce i wędzić około 4 godzin na drewnie owocowym. Bardzo smaczna - polecam.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !