Sposób przygotowania

Kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, następnie oczyścić. Pokroić na drobniejsze porcje (jeśli nóżki są małe, to zostawić w całości). Pokrojone części dokładnie natrzeć imbirem i doprawić solą. Doprawione części z kurczaka lekko podsmażyć na średnim ogniu, a następnie ułożyć na dnie brytfanki i zalać połową potrzebnego do tego przepisu bulionu. Następnie dodać sok z cytryny oraz z ananasa. Soki lekko wymieszać z bulionem w brytfance i tak zalanego kurczaka dusić na średnim ogniu przez około 13-15 minut. Pozostały bulion wlać do osobnego garnka i wstawić na lekki ogień. Paprykę wypłukać, wyczyścić z gniazda nasiennego i posiekać w drobne paseczki. Dodać do gotującego się wywaru. Suszone grzybki namoczyć w wodzie na chwilę, wyciągnąć, pokroić w drobne paseczki i również wrzucić do gotującego się bulionu. Czosnek obrać i wycisnąć przez wyciskarkę wprost do bulionu. Chwilę pogotować pod przykryciem, następnie bulion ten wlać do brytfanki z gotującym się kurczakiem i dusić przez 25 minut na średnim gazie. Na chwilę przed końcem duszenia wrzucić kawałki pokrojonego ananasa - jeśli świeże ananasy są zbyt drogie, bądź aktualnie ich nie ma, możne zastąpić je tymi z puszki.

Smacznego ;)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Joanna132

    super
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    też dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gemini

    Brzmi apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !