Sposób przygotowania

CIASTO: masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier i fasolę i piec kolejne 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika do całkowitego wystudzenia.

Zamrożone krewetki opłukać gorącą wodą i zostawić na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i smażyć przez chwilę, często mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić.

SOS SEROWY: do miski włożyć oba sery, śmietanę, jajko i dokładnie wymieszać, doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Na wystudzony spód tarty wyłożyć sos, posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Na wierzchu rozłożyć krewetki i przekrojone na pół pomidorki, lekko je wciskając w sos.

Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 30 minut. Podawać na ciepło, ale na zimno jest równie smaczna.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Super propozycja!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    ciekawy pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    ciekawe połączenie;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wygląda bardzo apetycznie.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajna propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Jestem miłośniczką takich dań
  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    uwielbiam tarty na słodko i słono :)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    apetycznie wyglada
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    połączenie rewelacyjne!! Ale nie spotkałam sie jeszcze z czosnkiem niedźwiedzim. gdzie tego szukać??
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Podobno w dużych centrach ogrodniczych można dostać sadzonki w doniczkach, choć ja osobiście nigdy nie spotkałam. Inne źródło to ogrodnicze sklepy internetowe. Ja swój mam w ogródku, sadzonki dostałam kilka lat temu od znajomej.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo lubię takie tarty :)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    pięknie i apetycznie wygląda twoja tarta .....a ja chciałabym wiedzieć jaka jest różnica miedzy jednym a drugim czosnkiem?
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    no właśnie ja też bym chciała wiedzieć jaka to różnica,,,
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Przepradzam, że nie odpowiedziałam na pytanie. W smaku są oba podobne, z tym, że niedźwiedzi jest łagodniejszy i używa się listków, podobnych w kształcie do liści konwalii, a nie bulw, które są bardzo małe. Podobno też jadalne, ale ja zawsze używam tylko listków.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    teraz jasne ....dzięki!
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    nihdy nie jadlam krewetek
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    super pomysł i świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    bardzo pysznie wyglada:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !