Sposób przygotowania

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki – wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodać jajka, pozostały cukier, szczyptę soli oraz rozpuszczoną margarynę a na koniec mąkę i wyrobić elastyczne odchodzące od dłoni ciasto. Ciasto włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce oraz przykryć ściereczką. Ciasto powinno rosnąć ok 60-90 min.
Margarynę zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec dodać żółtka i po łyżce sera białego, a na koniec śmietanę.

Ciasto podzielić na ok 20 części i uformować w kulki, odstawić na ok 20 min, by podwoiły objętość. W każdym kawałku robimy wgłębienie na ser za pomocą dna szklanki, a następnie nakładamy ser. Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach i smarujemy białkiem. Pieczemy ok 20-25 w temp. 180’C. Smacznego !!


* z przepisu wychodzi ok 20 sztuk.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Lubię takie :)
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika192

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    mniaaam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    uwielbiam takie domowe dro?d?ówki z serem-najlepsze s? zaraz po upieczeniu... mniammm
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    ja też bardzo lubie takie drożdżóweczki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Aż chce się jeść
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ale mi narobiłaś chęci na domowe drożdżówki:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !