Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, a gdy podrosną, dodać przesianą mąkę, jajko, sól i masło, wyrobić gładkie ciasto; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 min. Oczyszczoną rybę posolić, pokropić sokiem z cytryny i dusić ok. 20 min. pod przykryciem na tłuszczu (40 g), dodając szklankę wody. Z łyżki mąki i łyżki tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z ryby i gotować, aż sos dobrze zgęstnieje; przyprawić solą i ewentualnie pieprzem. Rybę drobno pokroić po usunięciu skóry i ości. Wymieszać z zasmażką dodając łyżkę drobno posiekanej naci pietruszki. Drobno pokrojoną cebulą przyrumienić na pozostałym tłuszczu, wymieszać z uprzednio ugotowanym na sypko i wystudzonym ryżem. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt szerokości 20 cm i długości blachy, w której kulebiak będzie się piekł; grubość ciasta nie powinna przekraczać 1 cm. Przenieść ciasto na posypaną mąką serwetę; na środku ciasta
ułożyć wąskim paskiem nadzienie; najpierw rybę, następnie ugotowane, drobno posiekane jajka, na końcu ryż; podnieść boki ciasta z obu stron, założyć jeden na drugi i mocno przygnieść, aby powstał rodzaj szwu; końce kulebiaka zagiąć do spodu. Ostrożnie podnieść serwetę i przełożyć kulebiak na posmarowaną tłuszczem blachę, aby ciasto dotykało dna szwem. Blachę postawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Naciąć wierzch w kilku miejscach, aby wytwarzająca się wewnątrz kulebiaka para mogła wydostać się na zewnątrz. Posmarować wierzch kulebiaka żółtkiem i piec ok. 45 min. W średnio nagrzanym piekarniku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !