Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić i ostudzić.

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.

Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.

Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.

Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    słodkości, pycha!
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    słodkości, pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    jakie piękne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !