Sposób przygotowania

Dorsz płaty świeże ze skórą (4 szt. ja miałam troszkę ponad 1/2kg)
1/2 cytryna
2 ząbki czosnku (posiekać)
1/2 pęczka koperku (posiekanego)
10 listków bazylii
4 cienkie plastry masełka
sól ziołowa (wg.uznania)
pieprz (wg. uznania)
2 sztuki folia spożywcza
olej do posmarowania folii spożywczej

Rybę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.Przekładamy na tackę,kropimy ja porządnie cytryną.Solimy,pieprzymy. Folię smarujemy olejem.Następnie na każdy z dwóch płatów rybki kładziemy posiekany czosnek,2 plastry masła,koper i 10 listków bazylii(oczywiście na każdy filet tj.po pięć listków na jeden i po 2 plastry masełka ). Nakładamy na to drugi płat dorsza,posypujemy jeszcze koperkiem i zawijamy folią.Tak przygotowaną rybkę wkładamy do lodówki na 1 godzinkę żeby ładnie nam przesiąkneła ziołami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ją 30 minut. Następnie odkrywamy i podpiekamy ją jeszcze chwilunię.Tzn. mozna bardziej ją podpieć lub mniej to już w zależności jak kto lubi.Ja podpiekałam 10 minutek :-)
Mam nadzięję że wszystko jasne,co napisałam ? Jeśli nie to proszę pytać ;-)

Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. . .

SMACZNEGO . . . . . .

Mocno aromatyczny Dorsz.Idealny dla smakoszy takich mocno ziołowych rybek :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    jeszcze tylko aby skądś dostać świeżą pewną rybkę. A wykonanie mistrzostwo świata!
  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    oj.... znakomicie przyrządzona rybka!
  • 0
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    W rybnych papcaw,można od razu z główka dostać ale ja wolę żeby mi uciachali bo ja nie mogę ;(;(
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    jeszcze nie robiłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobra ryba.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    wyśmienity
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam mniam mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !