Przepis i sposób przygotowania na: nalewka pomaranczowo- kawowa
w każdą połówkę wbijamy po 10 ziarenek kawy
owoce układamy w słoju bądź innym szczelnym naczyniu
zasypujemy cukrem zakręcamy słoik, stawiamy w cieple miejsce i czekamy cierpliwie aż owoce zaczną puszczać sok:) oczywiście potrząsamy słojem od czasu do czasu
po kilku dniach sprawdzamy czy ilość cukru była odpowiednia, wlewamy spirytus, zakręcamy słoik, wstrząsamy i chowamy w ciemne miejsce
i znów czekamy... cierpliwie:)po kilku dniach sprawdzamy jak wygląda skorka pomarańczy i jaki zapach naszej mikstury :)
jeśli nasz nos \"mówi\" że już jest ok to zlewamy płyn, wyciskamy go również z owocowy, znów zakręcamy słoik i odstawiamy
w wersji dla mniej cierpliwych po jakichś 2-3 tygodniach filtrujemy i kosztujemy :)
dla tych co wola poczekać - filtrujemy i odstawiamy na dłużej:)
ja osobiście po 2-3 miesiącach filtruje raz jeszcze rozlewam do butelek, zakręcam i chowam :)... a za jakieś pol roku... :)pyszny pomarańczowy smak z delikatna kawowa nutka czasami urozmaicam smak w następujący sposób:
kroje w plasterki wyszorowana mandarynkę, cytrynę, grejpfruta zasypuje cukrem i czekam aż puszcza sok kilka dni potem zalewam to wszystko już przefiltrowana wcześniej nalewka i tak zostawiam na kilka dni a potem to już wiadomo co dalej:)
wtedy nalewka z pomarańczowo-kawowej zmienia się na cytrusowo - kawo